Kunnen de zonnepanelen niet op het dak? Dan gebruiken we toch gewoon de gevel. Die gedachte leidde bij het bedrijf Verstegen Spices & Sauces in Rotterdam tot het aanbrengen van 1.100 zonnepanelen op de buitenmuren. De gemeente stimuleert andere bedrijven ook met dit soort oplossingen te komen. Het heeft voordelen om zonnepanelen aan de gevel te hebben in plaats van op het dak. Bijvoorbeeld dat de panelen óók energie leveren als de zon laag staat. Zoals in de herfst en winter, ’s ochtends vroeg en in de namiddag en avond. Met de montage van de zonnepanelen aan de gevel is deze meteen helemaal geïsoleerd, wat weer extra energie bespaart. Verstegen heeft nu op drie muren van het pand aan de Industrieweg zonnepanelen. Deze 1.100 panelen in verschillende maten leveren tot 100.00 kWh per jaar.
Verstegen kwam zelf tot deze innovatieve oplossing, zonder geld of bemoeienis van de gemeente. Toch is het wethouder Zeegers die de zonnegevel officieel opende op woensdag 6 november. Zij is enthousiast over de zonnegevel. ‘In Rotterdam valt er op deze manier nog veel meer winst te behalen. We hebben hier veel hoogbouw en industrie- en bedrijventerreinen. Dit zijn gebieden met veel geveloppervlak én een hoge energievraag. Daar zit enorm veel potentie om zonne-energie op te wekken.’
Pilot van gemeente
Verstegen heeft niet de eerste zonnegevel in Rotterdam, maar wel een hele opvallende, dicht bij de A20. Eerder werden al zonnegevels geopend op gymzalen in Hillegersberg-Schiebroek en aan de Rodaristraat in Prins Alexander. Deze zijn onderdeel van een pilot die de gemeente samen met Sportbedrijf Rotterdam is gestart om te kijken wat de knelpunten zijn in het hele proces, vanaf het idee tot het realiseren van zonnegevels.
Gemeentelijke gebouwen
De gemeente wil daarnaast de drempels verlagen voor eigenaren van gebouwen en projectontwikkelaars om met creatieve zonne-oplossingen te komen. In aanbestedingen daagt de gemeente ontwikkelaars uit om het hele gebouw te benutten voor zonne-energie. De gemeente onderzoekt die mogelijkheden ook voor de eigen gebouwen en bij gebiedsontwikkelingen zoals Merwe-Vierhavens.